Jak zrobić podwójnego burgera?

Jesteś fanem burgerów i zastanawiasz się, jak przyrządzić w domu ten flagowy przysmak amerykańskiej kuchni? Miłośnikom kanapek na gorąco polecamy wykonać je w podwójnej wersji! Dowiedz się, jak zrobić pysznego podwójnego burgera, który zachwyci twoje podniebienie.

Jakich składników potrzebujesz, żeby przyrządzić podwójnego burgera?

Aby przygotować double burgera potrzeba tych samych składników, których używa się do przyrządzenia wersji klasycznej, jednak ilość mięsa i sera należy podwoić. Warzywa i pozostałe dodatki można dopasować do swoich preferencji. Podstawą dania jest oczywiście puszysta bułka hamburgerowa lub inna bułka zbożowa-żytnia. Kotlety najlepiej przyrządzić z mielonego mięsa wołowego, które ma co najmniej 20% tłuszczu. Możesz wybrać udziec, antrykot, łopatkę lub rostbef. Rodzaj mięsa decyduje o jego strukturze i soczystości, dlatego warto postawić na najlepszej jakości części tuszy wołowej.

Ważnym elementem podwójnego burgera jest żółty ser - i to w dużej ilości! Zdecyduj się na ser podpuszczkowy twardy lub półtwardy, na przykład cheddar bądź mimolette. Zdając sobie sprawę z tego, że burger powinien być przygotowany wyłącznie z dobrych gatunkowo i świeżych składników, Pasibus starannie dobiera wszystkie komponenty do swoich kanapek. Jeśli bez opuszczania granic naszego kraju chcesz sprawdzić, jak smakuje prawdziwy amerykański burger, Olsztyn to miejsce, które warto odwiedzić. W tym mieście znajdziesz jeden z lokali Pasibusa - marki uwielbianej przez miłośników oryginalnego fast-foodu. Niezapomniane doznania kulinarne gwarantowane!

Jak zrobić podwójnego burgera krok po kroku?

Jak przyrządzić double burgera, aby poszczególne składniki stworzyły spójną kompozycję smakową? Zacznij od przygotowania mięsa. Do mielonej wołowiny dodaj pieprz, sól oraz wędzoną paprykę, a następnie uformuj dość płaskie kotlety, które usmażysz z dwóch stron na grillu lub patelni. Na wierzch połóż kawałek sera, aby stopił się z mięsem. Bułkę przekrój na pół. Oba kawałki posmaruj ulubionym sosem lub ketchupem wymieszanym z majonezem. Na spodzie umieść pierwszą porcję pokrojonych warzyw. Połóż kotleta z serem, kolejną porcję warzyw i drugiego kotleta. Przykryj kanapkę pozostałą połówką bułki i całość delikatnie dociśnij dłonią.

Najlepsze dodatki i sosy do podwójnego burgera

Bułka, mięso wołowe i ser żółty to trzon double burgera. Jednak o smaku dania decydują też dodatki, w tym warzywa i sos. Klasycznym wyborem będzie chrupiąca sałata lodowa, soczysty pomidor i czerwona lub biała cebula. Do podwójnego burgera świetnie pasuje także rukola i ogórek zielony lub konserwowy. Niektórzy lubią dodawać do burgerów świeże kiełki oraz plastry wędzonego boczku. Jeśli chodzi o sos, możesz zdecydować się na mieszankę ketchupu, majonezu i odrobiny octu z białego wina. Aby sos był bardziej wyrazisty, dodaj do niego łyżkę ostrej musztardy, szczyptę cukru i pieprzu. Fanom łagodniejszych smaków polecamy natomiast prosty w wykonaniu sos śmietanowy z jogurtem naturalnym i majonezem.