Orzechy: drogocenny dodatek do Twojej kuchniOrzechy to pyszny sposób na dodanie chrupkości i białka do posiłków. Orzechy, pełne błonnika, witamin, minerałów i korzystnych tłuszczów, mają również bardzo wysoki indeks sytości, co oznacza, że sprawiają, że dłużej czujesz się najedzony. Dzieje się tak dlatego, że orzechy zawierają dużo błonnika i białka, ale mało innych składników - można je więc jeść bez obaw o nadmiar węglowodanów czy cukru. Badanie przeprowadzone w 2016 r. wykazało, że u osób, które jadły garść orzechów codziennie przez dwa tygodnie, ryzyko rozwoju chorób serca było o 25% niższe niż u osób, które nie jadły orzechów regularnie. Dlaczego nie spróbować dodać orzechów do swoich codziennych posiłków? Nie tylko będą pysznie smakować, ale są też bogate w błonnik i białko. Ponadto nie zawierają dodatku cukru, więc możesz się nimi cieszyć bez wyrzutów sumienia.

Doskonała propozycja na śniadanie

  • Zrób orzechową owsiankę - owsianka może być świetnym śniadaniem, ale jeśli chcesz przemycić do swojej miseczki nieco więcej wartości odżywczych, spróbuj dodać do niej garść orzechów. Możesz użyć dowolnego rodzaju orzechów, ale migdały są doskonałym wyborem, ponieważ są bogate w witaminę E, która jest niezbędna dla zdrowej skóry.

  • Dodaj orzechy włoskie do sałatki owocowej - miska owoców to zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. Ale dlaczego nie spróbować dodać do niej orzechów włoskich, aby zwiększyć ilość białka i błonnika? Orzechy włoskie dodadzą także przyjemnej chrupkości do miski z owocami.

  • Zrób smoothie - Możesz dodać orzechy do smoothie, aby uczynić go bardziej pożywnym. Szczególnie dobrze nadają się do tego orzechy migdałowe, ponieważ są bogate w błonnik i białko. Można też użyć masła orzechowego, orzechów laskowych i innych.

Używaj orzechów jako przekąski

Rób własne mieszanki. Robienie własnych mieszanek w domu to świetny sposób na kontrolowanie składników i ograniczenie cukru. Spróbuj zmieszać wybrane orzechy, nasiona i suszone owoce; orzechy brazylijskie, ziemne i włoskie to pyszne połączenie. Zjedz garść orzechów - najprostszym sposobem na zapewnienie sobie dziennej dawki orzechów jest zjedzenie ich garści. Ważne jest, aby w każdym tygodniu jeść różne orzechy, ponieważ każdy z nich ma inny profil odżywczy. Zrób masło orzechowe - nie musisz poprzestawać na orzeszkach ziemnych; możesz też zrobić własne masło orzechowe z migdałów lub nerkowców. Przygotuj zdrowy deser - Orzechy można dodawać nie tylko do kanapek na lunch. Orzechy są doskonałym dodatkiem do ciast, ciasteczek i lodów. Możesz wymieszać migdały z wybranymi składnikami do wypieków lub zrobić masło migdałowe, miksując migdały z odrobiną miodu.