Pokrzywy można znaleźć niemal wszędzie. Są łatwe do zidentyfikowania i rosną dziko w wielu miejscach. Ważne jest, aby wiedzieć jak wyglądają oraz jak je zbierać i używać. Pokrzywy mają wiele korzyści dla Twojego organizmu i mogą pomóc w wielu kwestiach zdrowotnych. Możesz je jeść na wiele różnych sposobów, dodawać do smoothies lub pić jako herbatę. Jest wiele sposobów na wykorzystanie pokrzyw i stanowią one świetny dodatek do Twojej diety.
Jak zbierać pokrzywę
Pokrzywy są gotowe do zbioru, gdy ich liście mają co najmniej 6 cali długości. Najlepiej zbierać je, gdy pogoda jest ciepła i sucha, najlepiej późną wiosną i wczesnym latem. Wybierz słoneczny dzień z niewielkim wiatrem i zbieraj wczesnym rankiem, kiedy rosa wyparowała, a liście są jeszcze świeże i wilgotne.
Podczas zbiorów unikaj dotykania liści, ponieważ mogą one być bardzo kłujące i pozostawić użądlenie. Zamiast tego używaj pary rękawic ogrodniczych, trzymając łodygę rośliny.
Jak używać pokrzywy - 10 korzyści
Pokrzywy mogą być spożywane jako warzywo lub dodawane do sałatek, zup, gulaszów, a nawet możesz użyć go w miejsce szpinaku w swoich ulubionych przepisach. Robi świetny dodatek do zdrowego smoothie, zbyt! Oto kilka sposobów na wykorzystanie pokrzywy w swojej diecie:
- Zrób herbatę z liści - suchych lub świeżych. Pij filiżankę przed snem, aby pomóc Ci zasnąć lub gdy masz przeziębienie lub grypę. Możesz również użyć herbaty do zrobienia maseczki na twarz, która pomoże Ci w leczeniu trądziku i innych chorób skóry.
- Dodaj ją do smoothie, aby uzyskać dodatkowy zastrzyk zdrowia.
- Dodaj ją do płatków owsianych lub jogurtu.
- Dodaj go do lasagni, pizzy lub dań z makaronu.
- Dodaj go do quiches, kanapek, zup i gulaszów.
- Używaj go w potrawach typu stir-fry.
- Dodaj go do zup i gulaszów, aby pomóc w walce z przeziębieniem i grypą.
- Użyj go do zrobienia okładu, aby złagodzić ból stawów i siniaki.
- Dodaj go do sałatek i innych potraw, aby pomóc w zapobieganiu anemii.
- Używaj go do produkcji witamin do włosów i paznokci.
Pokrzywy i twoje ciało
Pokrzywy mają bardzo dużą zawartość witamin A, C i K, a także żelaza i wapnia. Są również świetnym źródłem magnezu, manganu i cynku. Te witaminy, minerały i składniki odżywcze pomagają organizmowi na wiele sposobów. Pokrzywy pomagają wzmocnić układ odpornościowy i mogą być stosowane do pomocy przy wielu różnych rodzajach infekcji, zwłaszcza w układzie oddechowym. Mogą one również pomóc w zaparciach, biegunkach i skurczach.
Pokrzywy mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i cholesterolu oraz mogą pomóc w cukrzycy typu 2. Są również świetne dla Twojej skóry, włosów, paznokci i oczu. Mogą pomóc w egzemie, łuszczycy i innych chorobach skóry oraz mogą pomóc w bólu stawów i zapaleniu stawów.